10 kwietnia 2018 / Informacja prasowa

Maksymalne bezpieczeństwo połączone z niskim ciężarem

Ensinger prezentuje innowacyjne termoplasty dla branży lotniczej

“Aircraft Interiors Expo” w Hamburgu to prowadzące w świece miejsce dla produktów i usług dla wyposażenia kabin lotniczych. (10-12 kwietnia, Hamburg Messe). Ensinger prezentuje szerokie spektrum modyfikowanych termoplastów, włączając nowe uniepalnione materiały TECAMID 6 (PA 6) FRT, TECAMID 66 GF15 FRT i TECANYL (PPE) VH2. Wszystkie te innowacyjne produkty spełniają standardy palności dla kabin pasażerskich. Dodatkowo zbadana została toksyczność i wydzielanie dymu pod kątem przepisów ruchu lotniczego i standardów producentów branży lotniczej.

Generalnie, zastępowanie metalu tworzywem prowadzi do znaczącej redukcji ciężaru. O ile mechaniczne właściwości wysokosprawnych tworzyw nie są wymagane, wówczas dobrą alternatywą dla branży wyposażania lotnictwa są efektywne ekonomicznie tworzywa konstrukcyjne.

Przetestowana została również palność innych dostępnych materiałów Ensinger: TECAPEEK (PEEK) natural, GF30, CF30 i PVX; TECATRON (PPS) natural, GF40 i PVX, i TECAPEI (PEI) natural oraz GF30. Szeroka oferta materiałowa pokrywa szereg zastosowań takich jak siedzenia, oświetlenie, luki bagażowe, kuchenki pokładowe czy wyposażenie kokpitu. Testy palności wykonane zostały wg standardu FAR 25.853.

Najwięksi producenci dla lotnictwa i bezpośredni dostawcy podzespołów używają już rosnącej liczby sprawdzonych konstrukcyjnych i wysokosprawncy tworzyw sztucznych, takich jak: TECAFORM (POM) AH i AD; TECAMID 66 natural, GF30 i GF35; TECAPEEK natural, GF30 i CF30 czy TECASINT (PI). Ensinger oferuje branży lotniczej i kosmicznej nie tylko odpowiednie produkty, ale również całościowe informacje, które konieczne są dla prawidłowego doboru materiału.

Jako światowy producent wysokosprawnych termoplastów, Ensinger prezentuje na targach pięć działów zaangażowanych w branżę lotniczą: półwyroby, skrawane elementy gotowe, profile przemysłowe a także najmłodsze, rozwijające się działy produkcji kompozytów i dodatków. Z pomocą działu kompaundowania Ensinger może rozwijać specyficzne materiały, zorientowane na danego klienta. Podczas Aircraft Interiors Expo w Hamburgu przedsiębiorstwo reprezentować będą inżynierowie sprzedaży z Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii i USA.

Szeroka oferta materiałowa, dwa zakłady obróbcze certyfikowane AS/EN 9100 i zatwierdzone przez AIRBUS do obróbki tworzyw sztucznych, dział skrojonych na miarę potrzeb profili przemysłowych a także innowacyjna oferta termoplastycznych kompozytów i produkcja dodatków czynią firmę Ensinger globalnym graczem w przemyśle lotniczym.

O Ensinger

Ensinger GmbH  - światowy producent półwyrobów z technicznych tworzyw sztucznych.
Założone w 1966 r. niezależne przedsiębiorstwo rodzinne z siedzibą w Nufringen koło Stuttgartu, zatrudnia obecnie ok. 2400 pracowników w 33 oddziałach oraz zakładach produkcyjnych w 17 krajach. Ensinger jest jednym z wiodących światowych producentów półwyrobów z tworzyw sztucznych. Od ponad 50 lat produkujemy półprodukty z tworzyw konstrukcyjnych i wysokotemperaturowych, elementy gotowe zarówno skrawane jak i z wtrysku, kompletne podzespoły, precyzyjne profile termoizolacyjne, profile przemysłowe, oraz compaundowane granulaty.

Na targach “Aircraft Interiors Expo” w Hamburgu, Ensinger zaprezentuje szerokie spektrum modyfikowanych termoplastów, włączając nowe uniepalnione materiały. Źródło: Ensinger.