30 maja 2023 / Informacja prasowa

Żałoba po śmierci Wilfrieda Ensinger

Wilfried Ensinger, założyciel rodzinnej firmy zajmującej się przetwórstwem tworzyw sztucznych, nazwanej jego imieniem, zmarł 23 maja w wieku 87 lat. Pracownicy Grupy Ensinger pogrążyli się w żałobie wraz z członkami jego rodziny.

Wraz ze stratą założyciela, firma żegna pełnego pasji inżyniera, kreatywnego wynalazcę i zaangażowanego przedsiębiorcę, który nawet po dziesięcioleciach po przejściu na emeryturę całym sercem pracował w Zarządzie dla dobra firmy i jej pracowników. Mała firma założona przez Wilfrieda Ensinger w 1966r. w garażu w Ehningen rozwinęła się w międzynarodową grupę, która jest jednym ze światowych liderów rynku w przetwarzaniu wysokowydajnych tworzyw sztucznych.

Na początku swojej kariery zawodowej Wilfried Ensinger ukończył praktykę w zawodzie ślusarza i zdał egzamin mistrzowski. Następnie pracował jako kierownik operacyjny oraz jako kierownik fabryki w różnych firmach specjalizujących się w inżynierii mechanicznej, mechanice precyzyjnej oraz przemyśle przetwórstwa tworzyw sztucznych. Ukończył studia w trybie niestacjonarnym, uzyskując tytuły Inżyniera Przemysłu oraz Inżyniera Dyplomowanego.

Wilfried Ensinger założył własną firmę w Ehningen z myślą o produkcji wysokiej jakości półwyrobów i elementów maszyn z tworzyw konstrukcyjnych, które pojawiły się w latach sześćdziesiątych. Przeniesienie siedziby do Nufringen pozwoliło firmie na zwiększenie możliwości produkcyjnych. Nieco później rozpoczęła się produkcja komponentów poprzez obróbkę skrawaniem. Pod koniec 1977 roku firma Ensinger była w stanie dostarczyć producentom okien aluminiowych pierwsze seryjnie produkowane pręty izolacyjne wykonane z poliamidu 6.6 wzmocnionego włóknem szklanym. Drugi zakład produkcyjny wybudowany w Cham w 1980 roku umożliwił seryjną produkcję profili i innych linii produktów. To, co dziś jest największą spółką zależną grupy, zostało założone w USA w 1986 roku. W kolejnych latach powstało wiele innych zagranicznych oddziałów w Europie, Ameryce Południowej i Azji.

Wilfried Ensinger nigdy nie spoczął na laurach. Ciągły rozwój produktów i procesów produkcyjnych oraz promowanie potencjału pracowników były jego zasadami przewodnimi od samego początku. W 1997 roku przekazał zarządzanie przedsiębiorstwem drugiemu pokoleniu i zwiększył swoje zaangażowanie społeczne. Fundacja Wilfrieda i Marthy Ensinger, którą stworzył wraz z żoną, sponsoruje instytucje społeczne, kulturalne i naukowe w kraju oraz za granicą.

Jako Prezes, a później honorowy Prezes Izby Przemysłowo-Handlowej Okręgu Böblingen, dał kluczowy impuls do reformy jej struktur oraz do poprawy kształcenia w przedsiębiorstwach. Uniwersytet w Stuttgarcie nadał ojcu czwórki dzieci tytuł Honorowego Senatora. W 2005r. Wilfried Ensinger został odznaczony Federalnym Krzyżem Zasługi, a dwa lata temu miasto Rottenburg nad Neckarem nadało mu honorowe obywatelstwo.

Wilfried Ensinger

Grupa Ensinger zajmuje się opracowywaniem, produkcją i dystrybucją mieszanek, półwyrobów, kompozytów, gotowych części i profili z konstrukcyjnych tworzyw sztucznych. Do przetwarzania termoplastycznych i zaawansowanych polimerów Ensinger wykorzystuje wiele procesów produkcyjnych, m.in. wytłaczanie, obróbkę mechaniczną, formowanie wtryskowe, odlewanie, spiekanie i prasowanie. To rodzinne przedsiębiorstwo zatrudnia łącznie 2,600 pracowników w 33 zakładach i jest reprezentowane we wszystkich ważnych regionach przemysłowych na całym świecie przez zakłady produkcyjne i przedstawicielstwa handlowe.