24 lutego 2022 / Informacja prasowa

Firma Ensinger wyznacza sobie ambitne cele w zakresie ochrony klimatu

Udział w inicjatywie Science Based Targets

Firma Ensinger poważnie traktuje swoją odpowiedzialność za ochronę klimatu. Kilka miesięcy temu przetwórca tworzyw sztucznych ogłosił, że dołączy do inicjatywy Science Based Targets (SBTi). Dzisiaj podpisano odpowiednie zobowiązanie. Firma Ensinger zobowiązuje się w nim do przedstawienia SBTi swoich celów klimatycznych oraz do dostosowania ich do celu 1.5 °C. Ten krok ma nastąpić w ciągu tego roku. Dzięki tej inicjatywie Ensinger przyłącza się również do kampanii “Business Ambition for 1.5°C” oraz “Race to Zero”.

"SBTi opiera się na uznanych, światowych standardach, które są zgodne z naukowym konsensusem w sprawie ograniczenia globalnego ocieplenia w ramach Porozumienia Paryskiego", wyjaśnił Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju w firmie, Klaus Ensinger. "Dzięki solidnym podstawom naukowym cele i działania są przejrzyste, weryfikowalne i wiarygodne".

Dr. Oliver Frey, Dyrektor Zarządzający w firmie Ensinger, podkreślił, że działająca na całym świecie firma rodzinna zamierza realizować ambitne podejście, które w dłuższej perspektywie przyniesie wymagane efekty, zarówno w odniesieniu do celów, jak i wykorzystywanych zasobów.  Ochrona klimatu wymaga od firmy bardzo wiele, dodał dr Frey. "Jest to maraton, a nie sprint. Za pomocą tego zobowiązania chcemy zwrócić uwagę na naszą odpowiedzialność za realizację uzgodnionych celów i odpowiednio dostosować nasze działania."

Więcej informacji

Grupa Ensinger zajmuje się tworzeniem, produkcją i sprzedażą kompaundów, półwyrobów, kompozytów, elementów gotowych i profili wykonanych zarówno z tworzyw konstrukcyjnych jak i wysokosprawnych. Do przetwarzania polimerów termoplastycznych firma Ensinger wykorzystuje szeroką gamę technologii produkcyjnych, takich jak wytłaczanie, obróbka skrawaniem, wtrysk, odlewanie, spiekanie i prasowanie. To rodzinne przedsiębiorstwo zatrudniające w sumie 2,600 pracowników w 33 lokalizacjach jest reprezentowane na całym świecie i posiada zakłady produkcyjne i biura sprzedaży we wszystkich większych regionach przemysłowych.

Widok na główny zakład w Nufringen. Przetwórca tworzyw sztucznych i firma rodzinna Ensinger przyłączyła się do kampanii "Business Ambition for 1.5°C" w ramach inicjatywy Science Based Targets (SBTi).
Produkcja metodą wtrysku w zakładzie Ensinger w Rottenburgu-Ergenzingen. Cele oparte na podstawach naukowych pomagają określić, jak duża musi być redukcja emisji gazów cieplarnianych – zarówno w branży, jak i w samej firmie – aby skutecznie ograniczyć globalne ocieplenie do 1,5 stopnia powyżej poziomu sprzed epoki przemysłowej.