25 stycznia 2019  / Informacja prasowa

Ensinger przejmuje firmę Moll Engineering z Lubeki specjalizującą się w technologii medycznej

Producent  tworzyw sztucznych Ensinger GmbH, Nufringen, przejął producenta technologii medycznej Moll Engineering GmbH. Zarządzana przez właściciela firma z siedzibą w Lubece produkuje wyroby wykonane z wysokowydajnych tworzyw sztucznych wzmocnionych włóknem węglowym, stali nierdzewnej i tytanu. Podstawowymi kompetencjami Moll są urządzenia docelowe do chirurgii urazowej, zwijacze i inne instrumenty medyczne. Komponenty do automatyzacji i lotnictwa uzupełniają portfolio.

Akwizycja obejmuje również przejęcie firmy produkcyjnej Wenglon GmbH, która wytwarza produkty w imieniu firmy Moll w miejscowości Dobra pod Szczecinem. Działy rozwoju i sprzedaży pozostaną nadal w Lubece. W firmie Moll i Wenglon zatrudnionych jest w sumie 70 pracowników.

Rozwiązania techniczne z jednej ręki

"Cieszymy się z nowego nabytku, które oferuje grupie atrakcyjny pakiet technologii" - mówi dr. Roland Reber, dyrektor zarządzający Ensinger. "Połączenie tworzyw sztucznych i metali wzmocnionych włóknem węglowym jest idealnym rozwiązaniem dla wielu zastosowań medycznych, szczególnie w ortopedii i traumatologii".

Firma Ensinger opracowuje compoundy dla przemysłu medycznego, oferuje półprodukty wykonane z kompozytu z włóknem węglowym i produkuje poprzez obróbkę skrawaniem gotowe elementy, takie jak implanty próbne i sterylizowane pojemniki do przechowywania narzędzi chirurgicznych. Ponadto, spółka zależna opracowuje nowe technologie przetwarzania kompozytów z włókien termoplastycznych. Różne technologie procesowe otwierają przed klientami szeroką gamę możliwości wyboru i wytwarzania w firmie Ensinger.

Lubeka pozostaje siedzibą firmy Moll Engineering

Bardzo dobrze rozwijająca się, ale dotychczas głównie regionalnie aktywna firma Moll Engineering dzięki integracji z Grupą Ensinger zyska w przyszłości lepszy dostęp do światowych rynków. "Dzięki szerokiej platformie firma i moi pracownicy mają dobre perspektywy na przyszłość", mówi zadowolony Pan Stefan Moll, który będzie nadal zarządzać działalnością firmy, którą założył w 1996 roku. Dotychczasowe lokalizacje będą zachowane: Lubeka ma pozostać siedzibą firmy Moll, a w Dobrej pozostanie zakład produkcyjny w którym planowane są kolejne inwestycje.

Dalsze informacje:

ensingerplastics.com / moll-engineering.de

Grupa Ensinger zajmuje się opracowywaniem, produkcją i sprzedażą compoundów, półproduktów, kompozytów, gotowych elementów i profili wykonanych z tworzyw konstrukcyjnych. Do przetwarzania Firma Ensinger stosuje różnorodne procesy produkcyjne, wytłaczanie, obróbka mechaniczna, formowanie wtryskowe, formowanie, spiekanie i prasowanie wysokowydajnych polimerów dla inżynierii. Zatrudniająca 2500 pracowników w 33 lokalizacjach, firma rodzinna jest reprezentowana przez zakłady produkcyjne lub biura sprzedaży we wszystkich głównych regionach przemysłowych na całym świecie.

(zdjęcie: Moll Engineering): Hybrydowa lekka konstrukcja w chirurgii urazowej: Docelowy instrument do śródszpikowego wszczepiania gwoździ wyprodukowany przez firmę Moll Engineering dla Stryker umożliwia dokładne i bezpieczne łączenie złamanej kości udowej. Zastosowanie tworzyw wzmacnianych włóknami węglowymi (CFK) zapewnia łatwą obsługę urządzenia. Przeźroczystość rentgenowska umożliwia kontrolę dokładnej pozycji podczas operacji. Wymagania kliniczne dotyczące sterylizacji gorącą parą i biokompatybilności są również spełnione.
Dr. Roland Reber, Ensinger GmbH, Dyrektor Zarządzający
Stefan Moll, Moll Engineering GmbH, Dyrektor Zarządzający